Näkökulma: Järkihanke nimeltä Helsinki Volley

29.12.2011

Lentopallon asemasta pääkaupunkiseudulla on puhuttu paljon ja moneen otteeseen. Samaan aikaan kun lentopallo Suomen miesten maajoukkueen menestyksen ja kansainvälisen näkyvyyden myötä elää voimakasta nousua, monessa isossa kaupungissa pohditaan maaseutupaikkakunnille karanneen lajin saamista takaisin urbaaniin ympäristöön.

Naarasleijonat ja Poliisien Palloseura yhdistivät voimansa, jotta naisten lentopalloa olisi tarjolla myös eteläisimmässä Suomessa riittävän korkealla sarjatasolla. Syntyi Helsinki Volley.

Kaksi reikää Kisahallin lattiassa

Töölön Kisahalli on palvellut kymmenien eri urheilulajien pyhättönä vuosikymmenet. Lentopallo

on ollut koko ajan mukana, toki enimmäkseen vain siinä osassa rakennusta, missä työ-, junnu- ja harrasteporukat ottavat mittaa toisistaan.

Jotain ratkaisevaa tapahtui, kun vuosi sitten Kisahallin koripallokenttään ilmestyi reiät verkon tolppia varten: lentopallolle avautui mahdollisuus tulla Kisahalliin kilpailulajina koripallon, miekkailun, nyrkkeilyn ja voimistelun rinnalle.

Lentopallon kannalta on onni ja hieno yhteensattuma , että Helsingissä  pelataan tätä nykyä hyvää naislentopalloa, liiton korkeimmalla tasolla, ykkössarjassa, mistä on vain yksi askel liigaan.

Sunnuntai-iltapäivisin, keskimäärin pari kertaa kuussa, lentopalloviihdettä on tarjolla Töölön Kisahallin avarassa palloiluhallissa. Toista kauttaan ykkössarjassa pelaava Helsinki Volley on  alkusarjassa yllättänyt iloisesti koko paikallisen lentopalloväen: se voitti lohkonsa ja lähtee kevätkauden ylempään jatkosarjaan hyvistä asemista.

Naisten lentopallo on oma lajinsa

Naisten lentopallo on Suomessa joukkuelajeista siinä mielessä erikoinen, että se ei ole jäänyt miesten jalkoihin. Monella pienemmällä paikkakunnalla se on jopa ykköslaji, jonka mukaan kaupunki tai kunta profiloituu. Naislentopallon viehättävyys piilee siinä, että se ei ole kadottanut alkuperäistä lajin luonnetta, missä jokainen pallo sisältää draamaa ja elää pitkään; tilanne kehittyy ja lopulta kallistuu toisen eduksi. Samanlainen pieni näytelmä toistuu kymmeniä kertoja ottelun aikana. Katsojalla on syke korkealla vielä pitkään loppuvihellyksen jälkeen.

Kisahallin avarat puitteet suosivat nimenomaan Helsinki Volleyn kaltaista tasaisen taitavaa joukkuetta, missä palloa puolustetaan vastustajan virheeseen saakka, karannut pallo juostaan takaisin peliin eikä pelkoa pallon kattoon kimpoamisesta ole.

NaLen ja PPS:n järkihanke

Naarasleijonat  NaLe, joka on toinen Helsinki Volleyn taustavoimista, keskittyy omassa perus- toiminnassaan tyttöjunioreihin ja alemman sarjatason harrastepalloiluun. Poliisien Palloseura PPS muistetaan takavuosien kovana SM-liigaseurana, joka panostaa nykyään lentopallon veteraanisarjoihin. Kahden pääkaupunkilaisseuran yhteishankkeessa on ideaa: näin  saadaan jalkeille jotain uutta, tarpeeksi hyvää ja näyttävää edustuspalloilun puolella, mutta ei riskeerata elintärkeää juniori- ja harrastetyötä kummassakaan seurassa. Tässä maassa on kosolti esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, jos urheiluseura satsaa kaikki voimansa pelkästään ylemmän sarjatason palloiluun. Siinä unohtuu juniorityö, pahimmassa tapauksessa tärvätään rahat johonkin saavuttamattomaan unelmaan.

Jatkossa auttaa yleisön tuki

Helsinki Volleyn pelaajien keväästä tulee syksyä rankempi, koska pelimatkat pitenevät. Ylemmässä jatkosarjassa ne suuntautuvat parhaimmillaan Rovaniemelle saakka.

Mikä tärkeintä, pelaajat ovat vahvasti sitoutuneet tämän kauden ja tulevaisuuden tavoitteisiin. Sitoutuminen näkyy harjoittelussa ja välittyy ottelutapahtumassa katsojalle saakka. Loppiaisena käynnistyvässä jatkosarjassa hyvään menestykseen tarvitaan kaiken muun lisäksi yleisön tukea.