Fortum Power Cup on seuratyön näyteikkuna ja seurojen yhteinen voimanponnistus

21.7.2017

Jaana Ylitalo, EA-päällikkö 2, NALE
Marja Valkeavuori, ruokailupäällikkö, NALE ja Heini Manninen, ruokailupäällikkö 2, KOVE

 

Power Cup tapahtumaan osallistui tänä vuonna 159 lentopalloseuraa 865 joukkueella. Kisapasseja lunastettiin yli 7000 ja käytössä oli noin 260 kenttää. Siinä muutama luku.
Laajana tapahtumana se oli jälleen hieno ja tärkeä kohtauspaikka, paitsi nuorille urheilijoille, myös kaikille valmentajille, ohjaajille ja muille lentopalloilevien nuorten taustajoukoille.
Koska suuri tapahtuma herättää kiinnostusta on seuroja myös kannustettu hyödyntämään tapahtumaa niin uusien ohjaajien ja valmentajien rekrytoinnissa kuin uusien lajiharrastajien innostamisessa.
Yksi tapahtuman tavoitteista oli myös entisestään tukea paikallista seuratoimintaa ja lisätä sen elinvoimaisuutta. Nyt tänä vuonna voimansa näyttivät Vantaan, Espoon ja Helsingin lentopalloseurat.
Järjestelyistä yhdessä Suomen Lentopalloliiton kanssa vastasivat paikallisseurat Blues Volley, Espoo Lentis, Keimolan Kaiku, Korson Veto, Naarasleijonat, Puma-Volley , Vantaan Lentopallo ja Helsinki Volley.
Seurojen organisoimat 753 vapaaehtoistyöntekijää, talkoolaista, mahdollistivat tämän mittavan tapahtuman hienon läpiviennin.
Ensiapu paikalla kun tarvitaan
Suurissa tilaisuuksissa ensiapu ja lääkintähuolto ovat tärkeässä roolissa. Erityisesti tämä korostuu Power Cupin kaltaisissa urheilutapahtumissa. Tuhannet liikkuvat nuoret juoksevat, heittäytyvät, ponnistava ja kaatuvat. Aina sattuu ja tapahtuu.
Tämän tietää Jaana Ylitalo, Naarasleijonat, joka vastaa osaltaan tämän vuoden Power Cupin ensiapu-tiimistä.
-Kaikki on sujunut mallikkaasti, hän toteaa.
-Muutamia vähän vakavampiakin tapauksia on ollut, kuten aina, mutta pääosin hoitoa ovat vaatineet pintanaarmut, nilkkojen nyrjähdykset, pienet lihasvammat ja sormien venähdykset sekä hiertymät, hän luettelee.
Ensiapuryhmässä on päivittäin ollut mukana noin 15 henkilöä.
-Paikalla on koko ajan ollut tavoitettavissa lääkäri ja 3-4 ensiapuryhmää, tämä on ollut sopiva määrä, koska alue on laaja, hän kertoo.
Ensiapuryhmän osalta on kaikki sujunut hyvin ja myös itse Power Cupia hän pitää hyvin onnistuneena tapahtumana. Itsekin lentopalloaktiivina hän kertoo iloitsevansa siitä, kun tapahtuma rohkeasti uskallettiin ottaa tänne Vantaalle.
-Seurastani Naarasleijonista on mukana varsin mittava joukko noin 50 - 60 talkoolaista. Se on hieno asia ja antaa varmasti potkua myös tulevaan seuratoimintaan, hän arvioi.
Tärkeänä Jaana Ylitalo pitää myös seurojen yhteistyötä tapahtumajärjestelyjen osalta. Hän näkee siinä mahdollisuuksia tulevaisuudessakin tehdä ja järjestellä yhdessä paikallisia lentopallon koulutus-, harjoitus- ja pelitapahtumia.
-Talkootöiden tekeminen ei täällä pääkaupunkiseudulla ole lainkaan niin itsestään selvää kuin muualla maassa, hän epäilee.
Hänen mielestään onkin tärkeää oppia myös tällaista lentopalloperheen yhteisöllistä toimintaa laajemminkin.   
Jaana Ylitalo on myös Power Cup järjestelyjen veteraani, sillä hän oli mukana jo vuoden 2002 tapahtumassa Helsingissä. Myös siellä hän oli mukana ensiapuryhmässä.
Vaikka tapahtumia ei voikkaan verrata, keskustelu kääntyy siihen, mikä on ajan myötä ensiaputehtävissä muuttunut.
-Ihan äkkiseltään tulee mieleen sellainen ajatus, että ensiapu ja huolto ovat nykyään vähän sekaantuneet käsitteinä. Meiltäkin pyydettiin paljon teippauksia ja sellaista mikä on perinteisesti kuulunut joukkueen normaaliin huoltoon ja ennalta ehkäisyyn, hän kertoo.
Tulevaisuudessa voisikin tällaisen huoltopisteen varmasti järjestää tapahtumiin ihan omana palvelunaan.
-Pientä korvausta vastaan voisi näin saada ennakkoon teippausta ja sellaista. Ja samalla ensiapu jäisi oikeaksi ensiavuksi ja voisi keskittyä nimeenomaan vammojen hoitoon, Jaana Ylitalo esittää.
Varmasti hyvä pohdittavaksi seuraavien Power Cup tapahtumien järjestäjille.
Lentopalloilijatkin marsivat vatsallaan
Mikä on Polar Cupissa pelaavalle nuorelle tärkein asia kaverien jälkeen? No tietenkin ruoka! Tämän tietävät tapahtuman ruokailuvastaavat Marja Valkeavuori, Naarasleijonat, ja Heini Manninen, Korson Veto.
Päivittäinen ruokalijamäärä on ollut yli 7000 ja aterioita on nautittu kahdesti päivässä. Ruoka-annoksia tapahtuman aikana jaettiin 57000. Eli sutinaa on Myyrmäen Energia Areenalla riittänyt.
-Hyvällä meiningillä on menty ja toki hetkellisesti on ollut jonoja ruokapisteillä. Ne on kuitenkin saatu hoidettua nopeasti, kiitos meidän hyvän talkooporukan, ruokavastaava Marja Valkeavuori kertoo.
Talkoolaisia on ruokahuollossa ollut päivittäin noin 40, kokonaisvahvuuden ollessa yli 70.
Emännät kiittelevät myös ruokailijoita hyvästä käytöksestä. Vaikka nälkä varmasti on kaikilla ollut, on maltettu pysyä jonossa ja odotettu omaa vuoroa kiltisti.
-Mekin olemme oppineet koko ajan uutta ja pienillä jutuilla on saatu jonon liikkuminen vieläkin juohevammaksi, toinen ruokavastaava Heini Manninen sanoo.
Ruokaa on myös kiitelty ja erityisesti sitä, että ruokaa on riittävästi.
-Pieniä ongelmia on ollut, mutta nekin ovat johtuneet kilpailuaikataulujen muutoksista ja viivästymisestä. Arvosana onnistumisellemme on mielestäni ollut ihan kiitettävä, Marja Valkeavuori toteaa.
-Erityistä kiitosta saavat talkoolaisina olevat Martat. Heitä on ollut runsaasti mukana ja he ovat olleet ihanan joustavia ja tämä on edesauttanut koko ruokailujen onnistumista, Heini Manninen iloitsee.
Hän kertookin, että poikkeuksena tapahtuman muihin talkoolaisiin, juuri ruokahuollossa on suurin osa tullut muuta kautta kuin seurojen vapaaehtoisina, monet ovatkin ruokahuollon ammattilaisia.
-On hienoa, että meidän Power Cup on saanut liikkeelle niin monia mukavia ihmisiä lentopalloilun ulkopuolelta auttamaan tänne, hän kiittelee.
Nyt tapahtuman viime metreillä ollaan voiton puolella ja kumpainenkin ruokahuollon vastaavista on jo rennolla mielellä.
-Kivasti meni ja sen verran tiukkaa kuitenkin oli, että ihan tässä on talkootyöstä lomaa ansainnut, Marja ja Heini toteavat yhdessä.
Tähän varmasti kaikki Power Cup 2017 talkoolaiset yhtyvät.   
 
Teksti: Ari Martinaho